Ilkka Lappalainen – Puunhankinnasta laadunhallinnan pariin

Hankinta- ja toimintajärjestelmäasiantuntija Ilkka Lappalainen

Ilkka Lappalainen valmistui Joensuun metsä- ja puutalousoppilaitoksesta metsätalousteknikoksi vuonna 1989, hieman ennen lama-aikaa. ”Ei siinä valittu työpaikkaa. Minne vaan pääsi, niin sinne täytyi itsensä survoa, ja montaa pientä juttua tuli siinä itsekin tehtyä”, kuvailee hän uransa alkua.

Lappalainen työskenteli Metsähallitukselle muutaman vuoden, mutta kun olisi pitänyt lähteä eri puolelle Suomea töihin, hän jättäytyi hiljakseen pois määräaikaisista tehtävistään perheen vuoksi.

Metsähallitusvuosien jälkeen Lappalainen työskenteli useamman vuoden ajan Karelia parketin tehtaalla lautaparketin valmistuksessa. ”Ihan linjastolla olin”, hän kertoo. ”Liukuhihnalta tuli tavaraa ja sitä laitettiin kasaan. Liimattiin ja puristettiin, höylättiin ja kaikkea mahdollista. Sellainen välivaihe elämässä.”

Verkostoista on aina hyötyä

Työharjoitteluaikainen ystävä oli vinkannut Lappalaisen olevan hyvä työmies, ja työ Iivari Monosella alkoi hankintaesimiehen tehtävässä. ”Se oli kevättä 1998. Se on helppo muistaa, koska poika syntyi samana vuonna.”

”Ensimmäiset 2–3 vuotta tehtiin muistiinpanoja lähes kuin tupakka-askin kanteen.”

Hankintaesimiehenä Lappalainen vastasi puunhankinnasta Iivari Monoselle Enon, Lieksan ja Juuan seuduilta.

Puunhankinta ei toimenpiteenä ole muuttunut paljoa vuosien mittaan, mutta tietotekniikka on tullut mukaan. ”Ensimmäiset 2–3 vuotta tehtiin muistiinpanoja lähes kuin tupakka-askin kanteen. 2000-luvun alkupuolella saatiin kannettavat tietokoneet ja tulostimet, jolloin työ hieman helpottui liikkuvien työmiesten osalta”, Lappalainen muistelee. ”Kotikonttorilta käsin työskenneltiin silloinkin.”

Puunhankinnassa Lappalainen toimi noin 19 vuotta, kunnes fysiikka alkoi harmillisesti pettää ja liikkuminen metsässä vaikeutua. Yhtiön sisällä alettiin miettimään työtoimenkuvan muutosta. ”Vaihdettiin hieman varaosia kroppaan, ja nyt kykenee taas liikkumaan tarvittaessa metsässäkin. Lonkasta löytyy tekonivel.”

”Sertifikaateilla osoitamme, että toimintamme täyttävät laatustandardit.”

Uusi ura konsernin sisällä

Nykyään Ilkka Lappalainen toimii laatu- ja puunhankintajärjestelmien asiantuntijana. Tehtäviin kuuluu puunhankinnan raporttien ja kirjausten seurantaa. Laadunhallintajärjestelmän parissa hänen pääasiallinen työnantajansa on Scapole, mutta sertifikaattien osalta valvontaa suoritetaan myös toisen tytäryhtiön, PrimaTimber Oy:n osalta. Lappalainen ylläpitää järjestelmää siten, että se toimii ja päivittyy jatkuvasti.

”Meillä on sertifikaateista ISO9001 laadunhallintajärjestelmä sekä ISO14001, joka on ympäristöhallintajärjestelmä. PEFC-sertifikaatti todentaa, että käytetty puumateriaali on peräisin laillisista, vastuullisista lähteistä.”

”Sertifikaateilla osoitamme, että toimintamme täyttävät tietyt laatustandardit. Kerran vuoteen on ulkoinen auditointi ja silloin tarkistetaan, että asiat toimivat kuten kuuluukin”, Lappalainen kertoo.

”Kiva täällä on aina ollut töitä tehdä.”

Vastapainoa työlle

Vastapainoa toimistotyölle Ilkka Lappalainen saa metsätöistä, rakentamisesta ja pienestä puuhastelusta. Tärkeässä roolissa ovat kausiluontoiset liikuntalajit. Hän kertoo harrastavansa talvikaudella hiihtoa, rospuuttokautena kävelyä ja maaston kuivahdettua alkaa pyöräilykausi.

”Ikää kun on tullut, tulee joka päivä tehtyä aamujumppa. 15–20 minuuttia kerrallaan ja viikonloppuna puolikin tuntia, ja tällä on ollut merkittäviä vaikutuksia fyysisessä jaksamisessa. Jumppa sisältää muun muassa kyykkyjä ja heijauksia, selkä- ja vatsalihasliikkeitä sekä etunojapunnerruksia”, Lappalainen kuvailee. Viime vuonna kertyi älykellon tietojen mukaan liikuntaa 400 tuntia, ja tänäkin talvena herra kertoo hiihtäneensä jo 400 kilometriä. ”Vaimo on hiihtänyt vielä enemmän”, hän kertoo vaatimattomasti.

Työssä mielekästä

Lappalaisen mielestä työssä parasta on sen monipuolisuus sekä vapaus: ”Olen tykännyt siitä, että on tekemisen vapaus, mutta myös vastuu. Aika vähän tulee sanelua ylhäältä päin, miten tulisi hommat hoitaa”, hän kertoo.

”Kiva täällä on aina ollut töitä tehdä.”

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat